L’Estat d’Informació no Financera, principals canvis en l’exercici 2021
Antecedents
La publicació de la Llei 11/2018, de 28 de desembre, en matèria d’informació no financera i diversitat va suposar un nou requeriment en relació a la divulgació d’informació no financera i sobre diversitat per determinades entitats.
Aquesta nova normativa obliga a determinades societats i grups consolidats a preparar un Estat d’Informació No Financera (EINF) que s’ha d’incorporar a l’informe de gestió consolidat o presentar-se en un informe separat, en el què es faci referència expressa al informe de gestió consolidat.
La nova informació requerida es sotmet als mateixos criteris d’aprovació, dipòsit i publicació que l’informe de gestió, és a dir, ha de ser elaborada i aprovada amb el mateix procés i terminis que els revistos per a l’informe de gestió. A més, en la nova Llei expressament s’indica que l’EINF és part dels ocuments que es formulen per l’Òrgan d’Administració, i que serà d’obligat compliment que l’EINF es presenti com a punt separat de l’ordre del dia per a la seva aprovació per la junta general d’accionistes.
A qui aplicava fins ara?
Fins ara, aquesta norma era d’aplicació a les societats que formulin comptes anuals consolidats i que compleixin amb les següents condicions (establertes en l’art. 49.5 del CCom), és a dir:
a) tenir un nombre mig de treballadors en l’exercici superior a 500; i
b) o be, que siguin considerades entitats d’interès públic “EIP”, o bé, que durant dos exercicis consecutius en la data de tancament del balanç, superin dos dels tres criteris següents:
- Total de l’actiu del balanç: 20 milions d’€.
- Import net de la xifra de negocis: 40 milions d’€.
- Al menys 250 treballadors de mitjana.
Posterior Ampliació de l’abast en l’exercici 2021
Transcorreguts tres anys de l’entrada en vigor de la nova legislació (és a dir, exercicis iniciats a partir de l’1 de gener de 2021), la xifra indicada de 500 treballadors s’ha reduït a 250 treballadors. Per tant, en els exercicis iniciats a partir de l’1 de gener de 2021), l’obligació s’estendrà a totes aquelles societats o grup consolidats, amb més de 250 treballadors i que durant dos exercicis consecutius reuneixin, a la data de tancament de cada un d’ells, almenys una d’aquestes circumstàncies: que la seva xifra total d’actius superi els 20 milions d’euros o que l’import total net de la xifra anual de negocis superi els 40 milions d’euros; o bé, que tinguin la consideració d’entitats d’interès públic.
Exempció
Una societat dominant o dependent d’un grup estarà exempta de l’obligació de presentar la nova informació requerida, si l’empresa i les seves dependents estan incloses en l’informe de gestió consolidat d’un grup que compleixi les condicions anteriors.
En aquest cas, s’haurà d’incloure en l’informe de gestió una referència a la identitat de la societat dominant i al Registre Mercantil o una altra oficina pública on han de quedar dipositats els seus comptes juntament amb l’informe de gestió consolidat. En el cas que la Societat Dominant no estigui obligada a dipositar els seus comptes en cap oficina pública, o d’haver optat per l’elaboració de l’informe separat, haurà d’indicar on es troba disponible o es pot accedir a la informació consolidada de la societat dominant.
Contingut de l’Estat d’Informació No Financera
L’EINF consolidat inclourà el següent:
- Descripció del model de negoci: s’inclou el tipus de negoci i el seu entorn, així com l’organització i l’estructura. A més, caldrà incloure els mercats en els quals opera, els objectius i les estratègies; i els principals factors i tendències que poden afectar a la seva facturació.
- Descripció de les polítiques: es definiran els procediments i línies directrius de l’empresa, així com la diligència deguda.
- Resultats de l’aplicació de les polítiques: són els indicadors clau dels resultats no financers, que permeten el seguiment dels avenços. Les dades han d’afavorir la comparació entre societats i sectors d’acord amb les referències que es fan servir per a cada matèria.
- Principals Riscos: enumeració i explicació de la gestió de riscos organitzacionals, és a dir, dels procediments que es duen a terme per detectar-los, i avaluar-los d’acord amb els esmentats indicadors de referència. La informació que s’inclogui ha de ser sobre possibles impactes detectats oferint un desglossament dels mateixos, així com una avaluació d’aquests a curt, mig i llarg termini.
- Indicadors clau de resultats no financers: per a això s’utilitzaran referències que puguin ser aplicades, a més han de complir amb les instruccions de la Comissió Europea, aixó com els estàndards de Global Reporting Initiative.
Les matèries que han d’incloure la informació no financera són els següents:
- Política mediambiental: les empreses hauran d’informar sobre dades relatives a la contaminació, prevenció i gestió de residus, ús sotenible dels recursos, protecció de la biodiversitat, la lluita contra el canvi climàtic, etc.
- Qüestions socials i relatives als treballadors: bretxa salarial, conciliació familiar i laboral, formació.
- Drets humans: procediments de diligència deguda en matèria de drets humans, prevenció dels riscos de vulneració de drets humans.
- Lluita contra la corrupció, el suborn i el frau: mesures adoptades per prevenir la corrupció i el suborn, per lluitar contra el blanqueig de capitals, aportacions a fundacions i entitats sense ànim de lucre.
- Altres aspectes de la societat: compromisos de la Societat amb el desenvolupament sostenible, subcontractació i proveïdors, consumidors, informació fiscal.
No totes les societats han d’incloure en el seu informe de gestió la mateixa informació ni incloure el mateix detall de la mateixa en cada àrea, sinó que la informació hauria de ser aquella que segons l’opinió dels administradors sigui rellevant considerant la societat, activitat realitzada i la seva estructura i la seva presentació d’acord amb el marc normatiu que la societat hagi decidit utilitzar en la seva presentació a cada qüestió, marcs que han de quedar adequadament identificats en el propi EINF.
Indicadors clau
Per a la seva elaboració s’utilitzaran indicadors clau no financers que puguin ser generalment aplicats i que compleixin les directrius de la Comissió Europea en aquesta matèria i els Estàndards de Global Reporting Iniciative, havent d’esmentar en l’EINF el marc utilitzat per a cada matèria, si bé es preveu que el Govern pugui establir per reglament indicadors clau per a cada matèria.
Els Estàndards de Global Reporting Initiative (GRI) tenen l’objectiu d’ajudar a les empreses a identificar, recopilar i reportar informació sobre els impactes vinculats a qüestions mediambientals, socials i econòmiques, així com la gestió d’aquests de manera clara i comparable.
Presentació i publicació de l’Estat d’Informació No Financera
Les societats tenen dues opcions per complir amb aquesta obligació:
- a) Incloure en l’informe de gestió l’estat d’informació no financera.
- b) emetre un informe separat d’informació no financera en què s’indiqui de manera expressa que aquesta informació forma part de l’Informe de gestió de la societat.
Referent a la seva publicació, l’EINF es posarà a disposició del públic gratuïtament a la web de la societat dins els sis mesos posteriors al tancament i per un període de cinc anys. Així mateix, es preveu que es pugui publicar al Portal de la Responsabilitat Social del Ministerio de Trabajo, Migraciones y Seguridad Social…
En els casos en què una societat decideixi incloure més informació no financera a l’estrictament requerida per la normativa en vigor, com vingués fent en la publicació de documents com ara una Memòria de Responsabilitat Social Corporativa o Informe de Sostenibilitat, seria recomanable que tot aquest document es formuli pels Administradors i s’incorpori sota la denominació d’EINF en l’informe de gestió, amb la finalitat que quedi adequadament delimitada la responsabilitat dels administradors i dels auditors i evitar confusió en els usuaris d’aquesta informació.
Validació de la informació no financera
La informació que s’inclogui en aquest informe haurà de ser verificada per un prestador independent de serveis de verificació, i per tant, podrà un auditor de comptes, podent ser el propi auditor de comptes que tingui la Societat.
La verificació a realitzar per l’auditor té com a objectiu obtenir evidències de que l’estat d’informació no financera està lliure de qualsevol error rellevant i així, aportar fiabilitat.
Per això, els auditors apliquem procediments de treball per verificar la confiança en els sistemes informàtics, verifiquem la coherència i raonabilitat de les xifres, realitzem proves per obtenir evidències, avaluem riscos i estudiem el control intern de l’organització.
La revisió per part de l’auditor de la informació no financera, es porta a terme en base a les normes següents:
a) La Guia d’Actuació sobre treballs de revisió d’Informes de Responsabilitat Corporativa emesa pel ICJCE.
b) La norma ISAE 3000 (Revised) emesa pel IAASB de la IFAC.
Efecte sobre l’informe d’auditoria de comptes anuals
La Llei introdueix addicionalment una modificació de la Llei d’auditoria de comptes en relació amb l’abast de la feina de l’auditor sobre l’informe de gestió i l’EINF.
En concret, en relació a l’informe d’auditoria de comptes anuals, l’auditor haurà de comprovar únicament que l’esmentat estat d’informació no financera es trobi inclòs en l’informe de gestió o, si s’escau, s’hagi incorporat en aquest la referència corresponent a l’informe separat. En el cas que no fos així, ho indicarà a l’informe d’auditoria
En els casos que aplica una dispensa en l’obligació d’elaboració de comptes anuals consolidats per integrar-se en un grup superior, l’auditor comprovarà exclusivament que s’inclou en el seu informe de gestió la corresponent referència a on es troba disponible aquesta informació.
El procés d’implantació del Reporting d’Informació No Financera
La implantació d’un reporting d’informació no financera s’hauria de desglossar en sis fases:
- Fase de Diagnòstic.
- Redacció de polítiques i procediments.
- Mesura dels resultats.
- Reporting (Preparació de l’EINF).
- Verificació Externa (Auditor).
- Aprovació i Publicació.
Annex
Esquema d’informació de l’Estat d’Informació No Financera
DESCRIPCIÓ DEL MODEL DE NEGOCI
- S’haurà d’incloure una descripció de l’entorn empresarial, l’organització i la seva estructura, els mercats en els quals opera, els objectius alineats a l’estratègia i els principals factors i tendències que poden afectar a la seva futura evolució.
QÜESTIONS MEDIAMBIENTALS
- Informació detallada sobre qüestions mediambientals indicant:
- efectes actuals i previsibles de les activitats de l’empresa en el medi ambient i en la salut i seguretat;
- procediments d’avaluació o certificació ambiental;
- recursos dedicats a la prevenció de riscos ambientals;
- aplicació del principi de precaució;
- quantitat de provisions i garanties per a riscos ambientals.
- Contaminació: mesures per prevenir, reduir o reparar:
- emissions de carboni que afecten greument el medi ambient;
- qualsevol forma de contaminació atmosfèrica específica d’una activitat, inclòs el soroll i la contaminació lumínica;
- mesures que hagin adoptat en el marc de la transició justa cap a una economia descarbonitzada.
- Economia circular i prevenció i gestió de residus:
- mesures de prevenció, reciclatge, reutilització, altres formes de recuperació i eliminació de deixalles;
- accions per combatre el malbaratament d’aliments.
- Ús sostenible dels recursos:
- consum d’aigua i el subministrament d’aigua d’acord amb les limitacions locals;
- consum de matèries primeres i mesures adoptades per millorar l’eficiència del seu ús; de consum, directe i indirecte, d’energia,
- mesures preses per millorar l’eficiència energètica i l’ús d’energies renovables.
- Canvi climàtic:
- elements importants de les emissions de gasos d’efecte hivernacle generats com a resultat de les activitats de l’empresa,
- inclòs l’ús dels béns i serveis que produeix;
- • mesures adoptades per adaptar-se a les conseqüències del canvi climàtic;
- • metes de reducció establertes voluntàriament a mig i llarg termini per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle i
- • mitjans implementats per a tal fi.
- Protecció de la biodiversitat:
- mesures preventives per preservar o restaurar la biodiversitat;
- impactes causats per les activitats o operacions en àrees protegides.
QÜESTIONS SOCIALS I RELATIVES A PERSONAL
- Ocupació:
- nombre total i distribució de treballadors per sexe, edat, país i classificació professional;
- nombre total i distribució de modalitats de contracte de treball,
- mitjana anual de contractes indefinits, de contractes temporals i de contractes a temps parcial per sexe, edat i classificació professional,
- nombre d’acomiadaments per sexe, edat i classificació professional;
- remuneracions mitjanes i la seva evolució desagregades per sexe, edat i classificació professional o igual valor;
- bretxa salarial,
- remuneració llocs de treball iguals o de mitjana de la societat,
- remuneració mitjana dels consellers i directius, incloent la retribució variable, dietes, indemnitzacions, el pagament als sistemes de previsió d’estalvi a llarg termini i qualsevol altra percepció desagregada per sexe,
- implantació de polítiques de desconnexió laboral,
- treballadors amb discapacitat.
- Organització de la feina:
- organització del temps de treball;
- nombre d’hores d’absentisme;
- mesures destinades a facilitar la conciliació i fomentar l’exercici corresponsable d’aquests per part dels dos progenitors.
- Salut i seguretat:
- condicions de salut i seguretat en el treball;
- accidents de treball, en particular la seva freqüència i gravetat, així com malalties professionales, desagregat per sexe.
- Relacions socials:
- organització del diàleg social, inclosos procediments per informar i consultar al personal i negociar amb ells;
- percentatge de treballadors coberts per conveni col·lectiu per país;
- balanç dels convenis col·lectius, particularment en el camp de la salut i la seguretat en el treball.
- Formació:
- polítiques implementades en el camp de la formació.
- quantitat total d’hores de formació per categories professionals.
- Accessibilitat universal de les persones amb discapacitat.
- Igualtat:
- mesures adoptades per promoure la igualtat de tracte i d’oportunitats entre dones i homes;
- plans d’igualtat (Capítol III -Llei Orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes);
- mesures adoptades per promoure l’ocupació;
- protocols contra l’assetjament sexual i per raó de sexe, la integració i l’accessibilitat de les persones amb discapacitat;
- política contra tot tipus de discriminació i, si escau, de gestió de la diversitat.
DRETS HUMANS
- S’inclourà informació sobre:
- mesures adoptades per prevenir la corrupció i el suborn;
- mesures per lluitar contra el blanqueig de capitals;
- aportacions a fundacions i entitats sense ànim de lucre.
LLUITA CONTRA LA CORRUPCIÓ I EL SUBORN
- S’inclourà informació sobre:
- mesures adoptades per prevenir la corrupció i el suborn.
- mesures per lluitar contra el blanqueig de capitals.
- aportacions a fundacions i entitats sense ànim de lucre.
SOCIETAT
- Compromisos de l’empresa amb el desenvolupament sostenible:
- impacte de l’activitat de la societat en l’ocupació i el desenvolupament local;
- impacte de l’activitat de la societat en les poblacions locals i en el territori;
- relacions mantingudes amb els actors de les comunitats locals i les modalitats del diàleg amb aquests;
- accions d’associació o patrocini.
- Subcontractació i proveïdors:
- inclusió en la política de compres de qüestions socials, d’igualtat de gènere i ambientals;
- consideració en les relacions amb proveïdors i subcontractistes de la seva responsabilitat social i ambiental;
- sistemes de supervisió i auditories i resultats de les mateixes.
- Consumidors:
- mesures per a la salut i la seguretat dels consumidors;
- sistemes de reclamació, queixes rebudes i resolució de les mateixes.
- Informació fiscal:
- beneficis obtinguts país per país.
- impostos sobre beneficis pagats i
- subvencions públiques rebudes.
- Qualsevol altra informació que sigui significativa.
Vir Audit, el pot ajudar en aquest escenari legislatiu, mitjançant l’assessorament en la implantació del model de reporting, així com en l’emissió de l’informe de revisió sobre l’estat d’informació no financera que estableix la normativa, per la qual cosa, estem a la seva disposició per a qualsevol dubte.
Segueix-nos a LinkedIn per estar al dia de totes les novetats: