Els mercats globals han experimentat una bona dosi de volatilitat en els darrers anys. Una combinació de factors geopolítics i macroeconòmics, com el conflicte Rússia-Ucraïna, les tensions comercials entre els Estats Units i la Xina, i un entorn de taxes d’interès elevades (provocat per un període inflacionari a causa de les interrupcions a les cadenes de subministrament i l’augment del consum després de la pandèmia), han impactat les valoracions d’empreses, tant públiques com privada. A banda d’aquests factors, un entorn altament regulat de fusions i adquisicions (M&A) ha contribuït a un volum de transaccions més baix en els darrers anys.
De cara al 2025, moltes d’aquestes dinàmiques semblen estar normalitzant-se, cosa que assenyala un potencial significatiu de creixement a M&A. Per als assessors, comprendre les tendències del mercat és fonamental per avaluar els riscos i les oportunitats que influeixen en la valoració d’una empresa i tancar amb èxit una transacció.
La majoria dels banquers d’inversió estan familiaritzats amb els diversos mètodes per valorar una empresa: múltiples empreses comparables, transaccions precedents, descompte de flux de caixa (DCF), entre d’altres. Sense tenir en compte factors aliens al negoci que afecten la valoració, cada mètode té el seu moment i el seu lloc. Per exemple, fer servir un DCF per valorar una startup disruptiva pot no generar els resultats més precisos, ja que projectar resultats financers a cinc anys vista pot ser poc fiable, a més de la dificultat de comptar amb dades financeres històriques sòlides sobre les quals basar aquestes projeccions. A més a més, el DCF no sempre considera factors de mercat ni el posicionament competitiu de l’empresa. Utilitzant una combinació de mètodes i entenent les limitacions de cadascú, els assessors poden arribar a valoracions més precises.
Aquest mateix enfocament s’ha d’aplicar en valorar qualsevol mena de negoci en un mercat volàtil. No hi ha un únic mètode correcte per determinar la valoració duna empresa; en canvi, és recomanable avaluar tots els enfocaments segons el cas. Aplicar una anàlisi d’escenaris (base, alcista i a la baixa) permet reflectir diferents possibles resultats del mercat. Així mateix, les anàlisis de sensibilitat ajuden a avaluar l’impacte de canvis en factors clau, com ara el creixement dels ingressos durant una recessió o el cost de capital en un entorn de taxes d’interès elevades.
També és fonamental evitar la dependència exclusiva en múltiples històrics si els mercats han canviat significativament. En el seu lloc, cal emprar estimacions a futur o ajustar els referents històrics segons les condicions actuals. És important monitoritzar la liquiditat i els mercats de capitals, tot considerant els canvis en l’accés al finançament i el cost de capital. A més, les valoracions s’han d’actualitzar amb freqüència i mantenir flexibles a mesura que aparegui nova informació.
Finalment, cal centrar-se en els impulsors fonamentals de l’empresa: fluxos d’efectiu, rendibilitat, posicionament competitiu i solidesa del balanç. Un enfocament basat en aquests factors permet fonamentar valoracions més sòlides en entorns d’alta volatilitat.