Uns comptes anuals ja inscrits al Registre Mercantil ja no es poden reformular

11 desembre de 2024 · Vir Audit

De vegades, sorgeix el dubte de si és possible tornar a formular i aprovar els comptes anuals d’una societat un cop han estat aprovats i dipositats al Registre Mercantil per corregir errors detectats.

Doncs bé, una Sentència recent de l’Audiència Provincial de Barcelona de 26 de juliol de 2024, núm. 845/2024, impedeix aquesta possibilitat.

L’Audiència Provincial exposa que, si hi ha errors comptables procedents d’exercicis anteriors, el que escau no és deixar sense efecte els comptes anuals dels exercicis esmentats, sinó reflectir la correcció dels errors en els comptes anuals de l’exercici en què es detectin. A aquest efecte, cita la norma de registre i valoració 22a (titulada “Canvis en criteris comptables, errors i estimacions comptables”) de la segona part del Pla General de Comptabilitat, la qual preveu que, en cas d’errors (per omissió o inexactituds) als comptes d’exercicis anteriors, aquests errors es corregiran en l’exercici en què es detecta —simplificant— portant l’efecte acumulat a reserves (positives o negatives). En aquesta mateixa línia, la Consulta número 3 del BOICAC núm. 86/2011 conclou que, “amb caràcter general, els errors comptables s’han d’esmenar en l’exercici en què es detecten, i s’ha de reflectir la rectificació esmentada en els comptes anuals del dit exercici”.

Amb aquestes premisses, la conclusió de l’Audiència és clara: “En conseqüència, no és possible reformular els comptes anuals d’exercicis anteriors”.

Altres pronunciaments judicials similars

A idèntica conclusió, encara que amb un menor desenvolupament dels seus motius, va arribar la Sentència de l’Audiència Provincial de Càceres de 25 de març de 2024, núm. 117/2024, la qual va entendre que “no hi cap la reformulació de comptes ja aprovats i dipositats en el Registre Mercantil”.

Finalment, es poden citar dues sentències de la Sala 3a del Tribunal Suprem (de 25 d’octubre de 2021, i de 26 de juliol de 2022), les quals també van entendre que no es pot acudir a la reformulació dels comptes anuals ja aprovats a fi de corregir el resultat comptable d’exercicis anteriors.

Resolució de l’ICAC de 5 de març de 2019

Finalment, encara que no es menciona directament, cal recordar que la Resolució del 5 de març de 2019 de l’Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes, que desenvolupa els criteris de presentació dels instruments financers i altres aspectes comptables relacionats amb la regulació mercantil de les societats de capital, preveu expressament en el seu article 26 el següent: “L’esmena d’un error comptable incorregut en un exercici anterior al qual es refereixin els comptes anuals, en tot cas, es comptabilitzarà en els comptes anuals de l’exercici en què es detecti, seguint la norma de registre i valoració sobre canvis en criteris comptables, errors i estimacions comptables del Pla General de Comptabilitat o del Pla General de Comptabilitat de Petites i Mitjanes Empreses”.

En aquest sentit, cal tenir present que l’article 38.c) del Codi de Comerç regula la reformulació dels comptes anuals com una fórmula excepcional i sempre abans del moment d’aprovació dels comptes anuals per part de la junta. És a dir, l’obligació de reformular els comptes anuals es considera un recurs excepcional per a casos en què es pugui afectar greument la imatge fidel en cas de no fer-ho.

Per tant, tècnicament, la possibilitat de reformular regulada pel Codi de Comerç finalitza un cop la junta ha aprovat els comptes.