Auditoria de subvencions
2 d'abril 2025 · Vir Audit

Auditoria de subvencions
L’auditoria de subvencions s’ha convertit en una eina fonamental per assegurar la gestió adequada dels fons públics. Mitjançant una anàlisi detallada, aquestes auditories identifiquen possibles casos d’ús indegut de fons i verifiquen el compliment de les condicions estipulades pels organismes que atorguen aquestes subvencions i, per tant, assegurar aquest ús adequat dels fons públics representa una prioritat per a les entitats públiques que les han concedit. És per això que un dels requisits a complir és la d’exigir als beneficiaris de subvencions un informe emès per un auditor de comptes que certifiqui la correcta imputació de la subvenció rebuda en base als fins de la mateixa.
Què implica una auditoria de subvencions?
Una auditoria de subvencions avalua detalladament l’ús dels fons públics per una entitat en projectes específics. El seu objectiu és expressar una opinió sobre la raonabilitat de les despeses consignades i declarades imputables a l’activitat, el compliment del marc normatiu que li és d’aplicació i verificar confirmar que es compleixen les condicions imposades per l’organisme atorgant i assolint els objectius establerts.
Segons estableix la normativa vigent, en qüestions relatives a la revisió de comptes justificativa de subvencions, les Societats que es beneficiïn d’una subvenció pública hauran de presentar un informe elaborat per un auditor de comptes. L’article 74 del Reglament de la Llei de Subvencions estableix que si el beneficiari està obligat a auditar els seus comptes anuals, la revisió del compte justificatiu es durà a terme pel mateix auditor, excepte que les bases reguladores prevegin el nomenament d’un altre auditor. Quan el beneficiari no estigui obligat a auditar els seus comptes, la designació de l’auditor de comptes serà realitzada per ell, llevat que les bases reguladores de la subvenció prevegin el seu nomenament per l’òrgan concedent.
Com es porta a terme l’auditoria?
L’abast i profunditat de l’auditoria del compte justificatiu dependrà de les normes que es fixin en les bases reguladores de la subvenció. A més, haurà d’estar subjecta a les normes d’actuació i supervisió indicades per l’òrgan competent per al control financer de subvencions.
Durant l’auditoria, els professionals apliquen diversos procediments per comprovar que els fons s’assignen conforme als objectius inicials. Això inclou la revisió de documentació, entrevistes amb els responsables, anàlisi d’estats financers i, en el seu cas, visites a les ubicacions on s’han realitzat les activitats finançades.
En la majoria dels casos, la despesa d’auditoria té la condició de despesa subvencionable quan així ho estableixin les bases reguladores de la subvenció i fins al límit que en elles estigui fixat.
Què ha d’incloure el compte justificatiu
El compte justificatiu de la subvenció ha d’incloure una memòria econòmica amb els costos imputats al projecte. A la memòria ha de quedar clara la correlació entre la despesa imputada i la descripció del treball efectuat.
La memòria econòmica inclourà, i de la forma que es detalli en les bases reguladores de la subvenció, un contingut mínim amb un estat representatiu de les despeses incorregudes en la realització de l’activitat o activitats subvencionades. Tals despeses hauran d’anar degudament agrupades per naturalesa, i, en el cas que fos pertinent, amb informació sobre les quantitats inicialment pressupostades, les finalment incorregudes i les desviacions ocorregudes.
Per a una correcta realització d’un informe d’auditoria, l’empresa o entitat objecte haurà de posar a disposició de l’auditor tota la documentació que aquest pugui requerir per a la realització de la seva feina que normalment són factures de tercers, nòmines, comprovants de pagament, càlculs d’imputacions de costos indirectes, suport de comptabilitat separada, etc.
A més, els documents, llibres i registres emprats en l’execució de l’auditoria hauran de ser conservats per si fos necessari aplicar les comprovacions i controls previstos per la legislació.
En els supòsits en què no se li faciliti tota la documentació necessària, l’auditor podrà incloure una limitació a l’abast en el seu informe d’auditoria, indicant el motiu i la causa d’aquesta.
Procediments habituals de revisió de la subvenció
L’abast del treball a realitzar dependrà dels procediments concrets que la normativa estableixi. En línies generals, els procediments tècnics habituals que s’apliquen són els següents:
Comprensió de les obligacions en la normativa reguladora de la Subvenció i verificació de la convocatòria i resolució d’aquesta.
Verificació del compte justificatiu de la Subvenció aportada per la Societat.
Verificació que la informació continguda en la memòria econòmica està suportada per una relació classificada de despeses i inversions de l’activitat subvencionada, amb la identificació del creditor i del document justificatiu corresponent, import, data d’emissió i data de pagament.
Verificació que la societat disposa de documents de suport acreditatius originals de les despeses o inversions justificades incloses en la relació indicada.
Verificació del cost de personal imputat a l’expedient subvencionat, mitjançant la comprovació nòmines, resums de nòmines, documents de cotització a la seguretat social, càlculs d’hores, verificació del cost/hora que figura a la justificació econòmica, imputació de costos indirectes, etc.
Verificació dels justificants de pagament de les despeses.
Verificació de l’adequada comptabilització de les despeses i dels seus pagaments.
Comprovació que les despeses incloses en la relació són considerades despeses subvencionables del projecte en qüestió i conforme el que disposi la normativa i resolució de la subvenció i que les despeses estiguin meritades i pagades dintre del període elegible.
Comprovació, en el seu cas, que la quantia dels costos indirectes imputats no supera el límit màxim.
Verificació de la correcta classificació de les despeses i inversions en la memòria econòmica conforme allò establert en les bases reguladores i d’acord amb la seva naturalesa.
Que existeix coherència entre les despeses justificades i la naturalesa de les activitats subvencionades.
Comprovació que les despeses incloses en la relació són considerades despeses subvencionables, en línia amb el que estableix la normativa reguladora de l’ajut.
Comprovació de la coherència entre les despeses i inversions justificades i la naturalesa de les activitats subvencionades.
Anàlisis de la possible concurrència de subvencions a l’efecte de determinar la possible incompatibilitat i, si escau, l’excés de finançament o doble finançament amb altres programes.
Obtenció d’una carta de manifestacions de la Societat.
Així mateix, s’efectuaran les comprovacions que considerin convenients dirigides a confirmar les verificacions administratives realitzades.
A VIR AUDIT, comptem amb un equip especialitzat en la realització d’auditories de subvencions. Els nostres auditors disposen d’una àmplia experiència en auditoria de tot tipus de subvencions i justificació d’ajudes públiques, tant europees com nacionals, autonòmiques i locals.
A VIR AUDIT estem a la seva disposició per a preparar un pressupost sense compromís.