Fi de la moratòria comptable

16 desembre de 2024 · Vir Audit

El proper dia 31 de desembre de 2024 finalitza la moratòria comptable establerta per evitar que les empreses es veiessin obligades a dissoldre’s per causa de pèrdues.

L’any 2020, el Govern va adoptar diverses mesures per mitigar els impactes econòmics derivats de la pandèmia de la COVID-19. Una d’elles va ser la moratòria comptable o societària, que finalment va ser prorrogada fins al 31 de desembre d’aquest any, i que permetia no tenir en compte, a l’efecte de determinar si concorre o no la causa legal de dissolució, les pèrdues dels exercicis 2020 i 2021, fins al tancament de l’any 2024.

Cal recordar que una de les causes de dissolució d’una societat (Art. 363.1 de la Llei de Societats de Capital) consisteix en l’existència de pèrdues que deixen el patrimoni net per sota de la meitat del capital social, a menys que aquest es modifiqui adequadament, i sempre que no sigui procedent sol·licitar la declaració de concurs.

En aquests casos, la Llei imposa l’obligació als administradors de convocar la junta general de socis en un termini de dos (2) mesos, per tal que adopti la decisió de dissoldre, o bé qualsevol altra mesura per eliminar la situació econòmica que origina aquestes pèrdues (augment de capital, préstecs, cerca d’inversors, etc.).

La moratòria va evitar que moltes empreses es veiessin obligades a liquidar-se en generar-se la situació de patrimoni net reduït, permetent que aquestes poguessin aguantar i intentar recuperar-se als anys posteriors a la pandèmia.

Aquesta moratòria que finalitza ara comporta pràcticament que les pèrdues que s’haguessin pogut generar durant els exercicis 2020 i 2021, s’han de comptabilitzar juntament amb les corresponents als exercicis 2022, 2023 i 2024 a partir de l’1 de gener de 2025.

En conclusió, i llevat d’una nova modificació o pròrroga legislativa, cal recordar que aquesta mesura excepcional està a punt de finalitzar, per la qual cosa seria recomanable que les empreses revisin el seu equilibri patrimonial abans del tancament de l’exercici. D’aquesta manera, podran dur a terme les reestructuracions societàries necessàries per evitar incurrir en la causa de dissolució, regulada en l’esmentat article 363 1.e.

Finalment, cal destacar l’excepció de les societats que tinguin la consideració d’Empresa Emergent (certificades com a emergents per part de l’Empresa Nacional d’Innovació, S.A. (ENISA), d’acord amb la Llei 28/2022, de 21 de desembre, de foment de l’ecosistema d’empreses emergents). Segons aquesta norma, les empreses emergents no incorreran en causa de dissolució per pèrdues que deixin el patrimoni net per sota de la meitat del capital social, d’acord amb l’article 363 de la Llei de Societats de Capital, sempre que no sigui procedent sol·licitar la declaració de concurs, fins que no hagin transcorregut 3 anys des de la seva constitució.