Inici de la campanya de sancions per no dipositar els Comptes Anuals en el Registre Mercantil
6 maig 2024 · Vir Audit
L'Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes (ICAC), ha iniciat una campanya d'obertura d'expedients sancionadors a societats que no han complert amb l'obligació de dipositar els seus Comptes Anuals en el Registre Mercantil.
Segons s’estableix a l’article 279.1 de la LSC, dins del mes següent a l’aprovació dels comptes anuals, els administradors de la societat presentaran, pel seu dipòsit en el Registre Mercantil els comptes anuals juntament amb l’informe d’auditoria (en cas de ser obligatori).
Fins fa poc, era inusual la pràctica d’aquest tipus de sancions i la principal conseqüència de no dipositar els comptes anuals en el Registre Mercantil era la possible derivació de responsabilitat d’aquesta acció contra l’òrgan d’administració de la societat dels socis o terceres persones que poguessin reclamar pels danys causats per aquest fet, així com el tancament registral en el RM.
El Reial decret 2/2021, de 12 de gener, pel qual s’aprova el Reglament de la Llei d’Auditoria, contemplava ja una sèrie de sancions per a aquelles entitats que, estant obligades a dipositar els seus comptes anuals en el Registre Mercantil, no ho facin en els temps previstos en la Llei de societats de Capital. No obstant això, fins a la data, era inusual la pràctica d’aquest tipus de sancions per part de l’ICAC i la principal conseqüència de no dipositar els comptes anuals en el Registre Mercantil era la possible derivació de responsabilitat de l’esmentada acció contra l’òrgan d’administració de la societat dels socis o terceres persones que poguessin reclamar pels danys causats per aquest fet.
No obstant això, aquest any 2024 moltes societats que no havien complert amb aquest requeriment han començat a rebre comunicacions d’expedients sancionadors, per la qual cosa l’ICAC ja ha posat en marxa la seva maquinària per acabar amb els incompliments de dipòsit de comptes anuals. El procediment per a això queda determinat en l’ article 371 del Reglament del Registre Mercantil, en el qual s’estableix que, en finalitzar cada any, els Registradors Mercantils han de remetre a la Direcció General dels Registradors i del Notariat i aquesta, al seu torn, els remet a l’ICAC, relació de les societats que no hagin complert de forma adequada amb l’obligació de dipositar els comptes anuals, per a la incoació del corresponent expedient sancionador. Per tant, l’ICAC té coneixement cada any de les societats que no han efectuat el dipòsit.
Quantificació de les Sancions
Les sancions es regulen a l’article 283 de la LSC i s’estableix que l’incompliment per l’òrgan d’administració de l’obligació de dipositar els comptes anuals, dins el termini establert, donarà també lloc a la imposició a la societat d’una multa per import mínim de 1.200 i màxim de 60.000 euros per l’ICAC. No obstant això, quan la societat o, si s’escau, el grup de societats tingui un volum de facturació anual superior a 6.000.000 euros, el límit de la multa per cada any de retard s’elevarà a 300.000 euros.
La sanció a imposar es determinarà atenent la dimensió de la societat, en funció de l’import total de les partides d’actiu i de la seva xifra de vendes, referides ambdues dades en el darrer exercici declarat a l’Administració Tributària. Aquestes dades hauran de ser facilitades a l’instructor per la societat; el seu incompliment es considera a efectes de la determinació de la sanció. En el supòsit de no disposar d’aquestes dades, la quantia de la sanció es fixarà d’acord amb la seva xifra de capital social, que a tal efecte es demanarà en el Registre Mercantil corresponent.
Concretament, la sanció serà:
- del 0,5% de l’import total de les partides d’actiu, més el 0,5 ‰ de la xifra de vendes de l’entitat de l’última declaració a l’Administració Tributària, l’original de la qual s’haurà d’aportar en la tramitació del procediment.
- Amb caràcter subsidiari, si no s’aporta la declaració tributària requerida, la sanció es quantifica en el 2% del capital social segons les dades inscrites en el Registre Mercantil.
En cas que s’aporti la declaració tributària, i la sanció resultant d’aplicar aquests percentatges a la suma de les partides de l’actiu i en les vendes fos més gran que el 2% del capital, s’aplicaria aquesta última reduïda en un 10% – suposarem que per tenir en compte que s’ha complert amb el deure d’aportar les dades-.
En el supòsit que els documents a què es refereix aquest capítol haguessin estat dipositats amb anterioritat a la iniciació del procediment sancionador, la sanció s’imposarà en el seu grau mínim i reduïda en un cinquanta per cent. Cal ressaltar que les infraccions a què es refereix aquest article prescriuran als tres anys.
Durant l’inici de l’any 2024, moltes societats que no havien dipositat els comptes anuals en el Registre Mercantil han rebut de l’ICAC notificacions d’incoació d’expedient sancionador en les quals els demana les dades que consten en la darrera declaració de l’Impost sobre societats per obtenir la informació del total actiu i xifra de vendes, per determinar la sanció a aplicar. En cas que la societat no subministri aquestes dades, es determina la multa en funció del 2% de la xifra del capital social. Si la Societat subministra les dades i per tant apliqués el criteri general (% sobre actiu i xifra de negoci) si l’import de la sanció fos superior a la que resultaria d’aplicar el criteri subsidiari (capital social), es determina la sanció conforme a aquest últim criteri (capital social) reduït en un 10%.
Reduccions de la Sanció
La Sanció es pot reduir en un 20%, amb la declaració voluntària prèvia de la Societat del reconeixement de la responsabilitat imputada.
Addicionalment es pot reduir en un altre 20% addicional, si es procedeix al pagament voluntari de la multa per la societat en qualsevol moment anterior a la resolució.
Ambdues bonificacions poden ser acumulables i la seva efectivitat està condicionada al desistiment o renúncia de qualsevol acció de recurs en via administrativa contra la sanció.
Altres efectes de no dipositar comptes anuals
Addicionalment, cal indicar que l’incompliment per no dipositar els Comptes dóna lloc a altres conseqüències, regulats a l’article 282.1 de la LSC: “L’incompliment per l’òrgan d’administració de l’obligació de dipositar, dins el termini establert, els documents a què es refereix aquest capítol suposarà que no s’inscrigui en el Registre Mercantil cap document referent a la societat, mentre persisteixi aquest incompliment. A l’apartat 2 del mateix article es relacionen algunes salvetats. Així mateix, volem destacar l’apartat 5 de l’article 378 del Reglament del Registre Mercantil, en el qual s’estableix que no procedirà al tancament del Registre quan els comptes no s’hagin dipositat per no estar aprovats per la Junta General, sempre que “s’acrediti aquesta circumstància mitjançant certificat de l’òrgan d’administració amb signatures legitimades o còpia autoritzada de l’acta notarial de Junta general en la qual consti la no aprovació dels comptes anuals”. Cada sis mesos, la societat haurà de reiterar la subsistència de la falta d’aprovació a través de certificacions i/o actes que s’inscriuran i publicaran al BORME.
Com a conclusió, es preveu que en els propers anys s’incrementi el control i s’estableixi com a recurrent les imposicions de sancions per manca de dipòsit, fent més efectiu el règim sancionador previst a l’art.283 de la Llei de Societats de Capital, per la qual cosa recomanem es presentin els comptes anuals en el registre mercantil, dins del termini que s’estableix a l’art.279 de la Llei de Societats de Capital.