Importància del dipòsit dels Comptes Anuals al Registre Mercantil – Procés Sancionador
L’Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes (ICAC), que depèn del Ministeri d’Economia, ha iniciat una campanya d’obertura d’expedients sancionadors a societats que no han complert amb l’obligació de dipositar els seus Comptes Anuals al Registre Mercantil.
És important destacar que tal i com estableix l’article 371 del Reglament del Registre Mercantil, al finalitzar cada any, els Registradors Mercantils han de remetre a la Direcció General dels Registradors i del Notariat i aquesta, a la vegada, els remet a l’ICAC, una relació alfabètica de les societats que no hagin complert de forma adequada amb l’obligació de dipositar els comptes anuals, per la incoació del corresponent expedient sancionador. Per tant, l’ICAC té coneixement cada any de les societats que no han efectuat el dipòsit.
Fins a la data, era inusual la pràctica d’aquest tipus de sancions per part de l’ICAC i la principal conseqüència de no dipositar els comptes anuals al Registre Mercantil era la possible derivació de responsabilitat de l’esmentada acció contra l’òrgan d’administració de la societat dels socis o terceres persones que poguessin reclamar pels danys causats per aquest fet.
La normativa afecte a aquesta casuística i es deu als següents punts regulats tots ells en el Text Refós de la Llei de Societats de Capital, que detallem a continuació:
Termini de presentació regulat per l’article 279.1 de la LSC:
“Dins del mes següent a l’aprovació dels comptes anuals, els administradors de la societat presentaran, pel seu dipòsit al Registre Mercantil del domicili social, certificació dels acords de la junta de socis d’aprovació dels esmentats comptes, degudament firmats i d’aplicació del resultat, així com, en el seu cas, dels comptes anuals consolidats, als que s’adjuntarà un exemplar de cada un d’ells. Els administradors presentaran també, l’informe de gestió, en cas de ser obligatori i l’informe de l’auditor, quan la societat estigui obligada a auditar-se per una disposició legal o aquesta s’hagi acordat a petició de la minoria o de forma voluntària i s’hagi inscrit el nomenament de l’auditor al Registre Mercantil.”
L’incompliment per no dipositar els Comptes donarà lloc a altres conseqüències, regulades en l’article 282.1 de la LSC:
“L’incompliment per l’òrgan d’administració de l’obligació de dipositar, dins del termini establert, els documents als que es refereix aquest capítol suposarà que no s’inscrigui en el Registre Mercantil cap document referent a la societat, mentre persisteixi ’incompliment.” En l’apartat 2 del mateix article es relacionen algunes excepcions.
Les sancions es regulen en l’article 283 de la LSC:
“1. L’incompliment per l’òrgan d’administració de l’obligació de dipositar, dins del termini establert, els documents a què es refereix aquest capítol, també donarà lloc a la imposició a la societat d’una multa per import de 1.200 a 60.000 euros per l’Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes, prèvia instrucció d’expedient conforme al procediment establert reglamentàriament, d’acord amb el que es disposa a la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
Quan la societat o, en el seu cas, el grup de societats tingui un volum de facturació anual superior a 6.000.000 euros el límit de la multa per cada any de enderrariment s’elevarà a 300.000 euros.
2.La sanció a imposar es determinarà atenent a la dimensió de la societat, en funció de l’import total de les partides d’actiu i de la seva xifra de vendes, referides ambdues dades al darrer exercici declarat a l’Administració Tributària. Aquestes dades hauran de ser facilitades a l’instructor per la societat; el seu incompliment es considera als efectes de la determinació de la sanció. En el supòsit de no disposar de tals dades, la quantia de la sanció es fixarà d’acord amb la seva xifra de capital social, que a tal efecte es sol·licitarà al Registre Mercantil corresponent.
3.En el supòsit que els documents als quals fa referència aquest capítol haguessin estat dipositats amb anterioritat a la iniciació del procediment sancionador, la sanció s’imposarà en el seu grau mínim i reduïda en un cinquanta per cent.
4. Les infraccions a les quals fa referència aquest article prescriuran al cap de tres anys.”
El Real Decret 2/2021, de 12 de gener, per el que s’aprova el Reglament d’auditoria de comptes, estableix dues novetats:
a) s’encomana la gestió de decisió sobre els expedients sancionadors als registradors mercantils.
b) en segon lloc, estableix els criteris per determinar l’import de la sanció i que són:
- La sanció serà del 0,5‰ de l’import total de les partides d’actiu, més el 0,5‰ de la xifra de vendes de l’entitat de l’última declaració a l’Administració Tributària, l’original de la qual ha de ser presentat.
- Amb caràcter subsidiari – si no s’aporta la declaració tributària requerida – la sanció es quantifica en el 2% del capital social segons les dades inscrites en el Registre Mercantil.
- En el cas que s’aporti la declaració tributària, i la sanció resultant d’aplicar els esmentats percentatges a la suma de les partides de l’actiu i a les vendes fos major que el 2% del capital, s’aplicaria aquesta última reduïda en un 10% – suposarem que per tenir en compte que s’ha complert amb el deure d’aportar les dades-.
El procediment de sanció, es segueix conforme als preceptes de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú. Des de que l’ICAC notifica la incoació de ’expedient sancionador es dóna un termini per efectuar al·legacions de 15 dies a la societat que no ha presentat els comptes al Registre Mercantil dins dels terminis legalment establerts. Una vegada ha transcorregut aquest espai de temps, l’Administració compte amb un termini de sis mesos des de la data d’acord d’incoació per resoldre-ho i imposar la multa corresponent. De no resoldre’s l’expedient en aquest termini, la normativa estableix que caducaria l’expedient, a no ser que s’hagin produït les suspensions i interrupcions en el còmput del termini en aquells casos que preveu la
Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, que és l’aplicable al cas.
Així mateix, volem destacar l’apartat 5 de l’article 378 del Reglament del Registre Mercantil, en el que s’estableix que no procedirà al tancament del Registre quan els comptes no s’hagin dipositat per no estar aprovats per la Junta General, sempre que “s’acrediti aquesta circumstància mitjançant certificat de l’òrgan d’administració amb firmes legitimades o còpia autoritzada de l’acta notarial de Junta general en la qual consti la no aprovació dels comptes anuals”. Cada sis mesos, la societat haurà de reiterar la subsistència de la falta d’aprovació a través de certificacions i/o actes que s’inscriuran i publicaran en el BORME.
Segueix-nos a LinkedIn per estar al dia de totes les novetats: